Кой може да кандидатства за имигрантска виза за САЩ?

Всеки български гражданин или гражданин на друга държава постоянно пребиваващ в България, който желае да имигрира в Съединените американски щати трябва да кандидатства за имигрантска виза. Имиграционният закон на САЩ позволява издаването на имигрански визи в три основни категории:
– Въз основа на семейство
– Въз основа на работа
– Въз основа на Програмата за разнообразяване на имигрантския период

Какво е необходимо, за да кандидатствам за имигрантска виза за САЩ?

За да кандидатствате за имигрантска виза за САЩ, трябва да бъдете „спонсориран” от пряк роднина, американски гражданин или законно постоянно пребиваващ жител на САЩ, или от бъдещ американски работодател. Преди да кандидатствате за имигрантска виза, трябва да имате одобрена петиция. Тя се подава към Службата по гражданство и имиграция на САЩ (USCIS). 

Какво значи “спонсор” и какви действия трябва да предприеме той?

Спонсор може да бъде Ваш пряк роднина, американски гражданин или законно постоянно пребиваващ жител на САЩ. Той следва да попълни необходимата за Вашия конкретен случай петиция и да я представи пред Службите за гражданство и имиграция на САЩ заедно с всички съпътстващи документи, необходими за доказване наличието на обстоятелството, поволяващо Ви да кандидатствате за имигрантска виза. В определени хипотези, той трябва да представи документи, доказващи възможността и готовността му да продоставя финансова издръжка и жилище на имигранта.

Гражданин на САЩ може да подаде молба /петиция/ за имигрантска виза за:

  • Съпруг
  • Син или дъщеря
  • Родител
  • Брат или сестра

Законно постоянно пребиваващ в САЩ (т.е. притежател на зелена карта) може да подаде молба /петиция/ за имигрантска виза за:

  • Съпруг
  • Неженен син или дъщеря

Какво включва процеса за получаване на имигрантска виза за САЩ?

timeline Bulgarian citizenship

Какво се случва след като петицията бъде одобрена?

След като петицията бъде одобрена от Службите за гражданство и имиграция на САЩ, следващата стъпка е предварителна обработка на визата от Държавния департамент на Националния визов център. Тя включва и събиране на таксите за визи, формуляри и документи от спонсора и кандидата за имигрантска виза.

След като заплатите необходимите такси, Вие /и всеки член на семейството Ви имигриращ с вас/, трябва да попълните Заявление за имигрантска виза и регистрация на чужденци. Имайте предвид че подаването на този Формуляр не представлява официално заявление за имигрантска виза!

Колко време отнема получаването на имигрантска виза?

Продължителността на времето, за което ще получите имигрантска виза зависи от категорията виза, за която кандидатствате. Трябва да имате предвид че всяка година има ограничен брой имигрантски визи! Като цяло има повече хора, които искат да имигрират, отколкото са предоставените възможности за имигрантски визи. Това означава, че на много от кандидатите ще им се наложи да изчакат номер на виза, за да могат да получат такава.

“Ситизеншип енд инвестмънтс” ООД е дружество, специализирано в предоставяне на консултантски услуги, свързани с цялостната процедура по подготовка на необходимите документи и кандидатстването за имигрантска виза за САЩ. Всеки случай е специфичен и се нуждае от индивидуален подход. При необходимост от съдействие, не се колебайте да се свържете с нас. Можете да отправяте запитванията си на имейл адрес: info@bglaw.eu и на телефон: 02/4260393 и наш адвокат ще се свърже с Вас.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *